Wegwerp vs. wasbare luiers


Waarom kiezen voor wasbare luiers in plaats van wegwerp? Wij zetten de voordelen graag even op een rijtje!

Wasbare luiers… 

- zijn beter voor je baby

- zijn beter voor het milieu

- zorgen ervoor dat uw baby eerder zindelijk is

- zijn goedkoper

Beter voor je baby en het milieu
In wegwerpluiers zitten veel chemicaliën, de luiers moeten zorgen voor een 12 uur droog gevoel aan de billen. Om ervoor te zorgen dat dit kan, worden wegwerpluiers gemaakt van papier, kunststof en synthetische korrels van Super Absorberend Polyacrylaat (SAP-korrels). Papier wordt gemaakt van bomen, dit kost energie en zorgt voor watervervuiling. De SAP-korrels en kuntstof wordt gemaakt van aardolie, een niet-hernieuwbare grondstof. Het is erg milieubelastend om aardolie te winnen.

De productie van wasbare luiers kost natuurlijk ook energie en water. Zo zijn er wasbare luiers te koop met een keurmerk. Waaronder het keurmerk GOTS keurmerk (Global Organic Textile Standard). Katoen voor deze luiers is geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest; het watergebruik is vergelijkbaar met gangbare katoen. De luier is ongebleekt en er zijn geen chemicaliën gebruikt bij het zogeheten voorkrimpen. Popolini is in het bezit van het GOTS keurmerk.

De wasbare luiers worden hergebruikt en ook 2e hands zijn er veel wasbare luiers in omloop. Hierdoor zijn wasbare luiers veel milieuvriendelijker. De wasbare luiers van AppleCheeks en Popolini zijn van uitstekende kwaliteit. Ze worden gemaakt in lokale fabrieken met goede arbeidsomstandigheden. Meer informatie over de merken is te vinden op deze pagina.


Uw baby is eerder zindelijk
Een gemiddelde peuter is zindelijk op een leeftijd van 3 jaar en 2 maanden. In wasbare luiers is dit een stuk sneller, de gemiddelde peuter is dan al zindelijk met 2 tot 2,5 jaar. Eerder uit de luiers dus!

Een peuter moet zich bewust worden van de natte luier en de oplossing daarvan. Een peuter ontwikkeld deze bewustheid tussen het eerste en tweede jaar, dat verschilt per kind. Met een wasbare luier voelt een kind beter de natte luier. Dit is de eerste stap in zindelijkheid.


Goedkoper
Wasbare luiers zijn echt goedkoper als wegwerpluiers, ook het water en energieverbruik is hier in meegenomen. Via deze link komt u bij een uitgebreide beschrijving. Mocht u bij uw eerste baby al gebruik hebben gemaakt van wasbare luiers en er komt een broertje of zusje bij, dan bent u veel goedkoper uit dan wanneer u wegwerpluiers gebruikt. Voor een eerste kind kan het ten opzichte van wegwerpluiers 800 euro schelen, bij een tweede kan dit al oplopen tot 1500 euro.


En verder…
Geen volle afvalcontainer die 2 weken in de tuin staat of gesleep met grote pakken luiers. We kunnen vele voordelen van de wasbare luiers van Babies van Nu opnoemen, probeer het zelf!