Wasinstructies


Er zijn veel verschillende meningen over het wassen van wasbare luiers. Wij raden je aan om te wassen volgens de wasinstructie van de fabrikant, die je bij je bestelling meegeleverd krijgt. Er zijn wel een aantal algemene instructies waarmee je rekening moet houden.

Alle luiers moeten voor gebruik tenminste eenmaal gewassen worden. De maximale absorptie is bereikt na 3-4 keer wassen.


Vóór het wassen

Zorg ervoor data alle vaste ontlasting uit de luiers is, ledig de luier in het toilet of gebruik een inlegvel om de ontlasting op te vangen. Sluit alle klittenbandsluitingen om te voorkomen dat de overbroekjes beschadigen. Spoel de was voor op een koud spoelprogramma of op een kort koud programma. Bij borstvoeding hoeven er geen inlegvellen gebruikt te worden. Dit spoelt er uit in de wasmachine.

Bewaar de luiers maximaal 3 dagen in een luieremmer of waszak ter voorkoming van schimmel.


Wassen in de machine
Nadat je de luiers hebt voorgespoeld in de wasmachine kun je een volledige was draaien op (60 ° C). Evt. kun je was ook aanvullen met andere was zoals handdoeken. Gebruik niet het energiespaarprogramma, deze gebruikt minder water en water is er juist voor nodig om de luiers goed schoon te krijgen. Gebruik wasmiddel volgens de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking, let hierbij op de hardheid van je water.

Voor het juiste wasmiddel zijn er een aantal ingrediënten waar je op moet letten.

  • Gebruik geen wasverzachter en vloeibaar wasmiddel (beide laten een laagje achter op de luiers die de absorptie verminderd)
  • Gebruik geen bleekmiddelen
  • Een geschikt wasmiddel bevat minder dan 5% zeep
  • Wees voorzichtig met het gebruik van azijn en/of zuiveringszout, ze kunnen samen of individueel delaminatie veroorzaken

 

Drogen
Het advies is om de luiers aan de waslijn te drogen, de luiers gaan hierdoor het langst mee. Een aantal luiers mogen wel in de droogtrommel op een koude of lage temperatuur, kijk hierbij ook op het wasvoorschrift van je luiers. Door de luiers even kort in de droger te doen worden ze wel zachter. Dit is zeker niet elke wasbeurt noodzakelijk, maar kan in sommige gevallen prettig zijn. Hang de natte luiers in de zon om de vlekken eruit te bleken.

De overbroekjes en covers mogen niet in de droger, de waterafstotende laag kan hierdoor verminderen.

 

Tips:
1. Gebruik geen producten die niet specifiek bedoeld zijn voor de was.
2. Kook de luiers nooit uit. Dit zou kunnen leiden tot gedelamineerde luiers en uitloop van de kleuren.
3. Week je luiers niet voor ook geen uur of twee. Ook niet alleen in water.
4. Gebruik geen wasverzachter.

5. Ga niet onnodig hard schrobben om uw luiers schoon te krijgen.
5. Ga voorzichtig om met de luiers